Nemrégiben kihirdették az idén 17. alkalommal megrendezésre kerülő Ország Tortája verseny 2023-as győzteseit. Ezúttal Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a SPICCES FÜGE RESPEKTUS fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig idén Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a Kikelet nevű alkotással.

A Magyar Cukrász Ipartestület immár tizenhetedik alkalommal rendezte meg a „Magyarország Tortája” versenyt, melynek célja az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, az államalapító Szent István ünnepe, valamint Magyarország szimbolikus születésnapja méltó megünneplése. A versenyre minden évben olyan népszerű magyar ízekkel és gyümölcsökkel készült recepteket várnak az ipartestület, melyek szoros kapcsolatban vannak az ünneppel vagy Magyarországgal, és kizárólag kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat alkalmaznak.

A győztesnek, Lakatos Pálnak (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) a SPICCES FÜGE RESPEKTUS ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt fügefagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett.

Ez a sütemény egy olyan kompozíciót alkot, amelyben egy puha, mandulalisztes vajas joconde tészta kerül felhasználásra, amit egy könnyed sóskaramellás moussekrém réteg követ, majd pedig egy diós-karamellás ropogós adja hozzá a textúrát, benne kakaóbabtöretekkel. Az ízvilágot pedig különlegessé teszi egy tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé. A tortát az akácmézes fehércsokoládés ganache és a diós sablé korong koronázza meg.

A „spicces” a torta nevében a fügezselé bor tartalmára utal, míg a „respektus” kifejezi az alkotó tiszteletét és megbecsülését tanítói és mentorai iránt. Az alkohol pedig a készítés technológiájából adódóan nem marad meg a süteményben, így a tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják.
A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Betyáros málna” lett, míg a harmadik helyen a „Merengő”, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza lett Kikelet elnevezésű édességével.

Az elismerést elnyert cukrász az újító és frissítő harmóniát célozta meg a készített kreációban. A torta tervezésekor a központban egy csepp fekete tea állt, melyhez áfonyát és finom levendulát kombinált, hogy a tökéletes egyensúlyt teremtse. Ezt az összhangot tovább erősíti a vaníliás fehércsokoládé-mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta réteg, amelyek teljessé teszik az élményt.

Egy szelet torta energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrátértéke 11,8 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki kerüli a cukor és a fehér liszt fogyasztását.