Az iPhone X egyik legfontosabb jellemzője az arcazonosító, a rendszer, amely felismeri az arcát a telefon feloldásával. Még ez is alázkodás: az iPhone X teljes dizájnja és felhasználói élménye az arcazonosítás köré épül. Az arcazonosító az, ami lehetővé teszi, hogy az Apple ássa az otthoni gombot és a Touch ID ujjlenyomat-érzékelőjét. Az arcazonosító-érzékelő rendszer a bemélyedésben található. Az Apple Pay felhasználó áramlását az arcazonosítóval átdolgozták. Az Animimi animációval ellátott animátorok az arcazonosító érzékelőkkel működnek.

Ha az arcazonosító nem működik, az iPhone X teljes ígérete szétesik.

A jó hír az, hogy az arcazonosító nagyrészt jól működik. A rossz hír az, hogy néha nem, és biztosan ki kell igazítanod a telefon használatával kapcsolatos gondolkodást, hogy olyan helyre juss hozzá, ahol nagyrészt jól működik.

Az arcazonosító csúcstechnológia, de az alapvető koncepció meglehetősen egyszerű: alapvetően egy apró Xbox Kinect . Az infravörös kivetítő kinyitja az ezüst apró pontokat, amelyek lefedik az arcodat, és az elülső kamera rákattint, rögzíti ezt a képet, és mély térképre fordítja. Ez a térkép – nem az arcod tényleges képe – helyben tárolódik az iPhone X Secure Enclave-ben, amely ugyanaz a hely, amely az Apple által tárolt Touch ID ujjlenyomatadatokat tartalmazza.

Az arcazonosító beállítása nevetségesen egyszerű – sokkal egyszerűbb, mint a korábbi iPhone-okhoz tartozó Touch ID beállítása. A telefon körkörös szegélyt jelenít meg az arcod körül, és egyszerűen csak addig mozog, amíg a sorok körvonala nem válik zöldessé. (Az Apple azt javasolja, hogy az orrát egy körben mozgasd, ami imádnivaló.) Kétszer csináld, és készen állsz: az arcazonosító elméletileg jobban és jobban fel fogja ismerni az időt, és nyomon követheti a lassú változásokat, mint például a szakállú nem kell újra beiratkoznia. Drasztikus változások, mint például a szakállas borotválkozás, megkövetelhetik, hogy adja meg a jelszavát.

Az arcazonosítónak a legtöbb napszemüvegen is keresztül kell haladnia, amelyek infravörös fényt adnak át, bár egyesek nem. És határozottan meghiúsíthatja, ha álruhát visel, de inkább nem sikerül, mint hogy valaki más legyen.

Korai tesztjeimben az Face ID jól működött a helyiségben: az íróasztalnál ülve, a stúdióban állt, és várakozással várta a kávét. Meg kell nézni, hogy fejjel-on, de: ha az asztalán ül, fel kell venni a telefont, és nézd meg, ami egy kicsit bosszantó, ha arra használják, hogy csak az ujját a Touch ID érzékelő az értesítés ellenőrzéséhez.

Nem is lehet túlságosan véletlenül róla: sok problémám volt, hogy kihúztam az iPhone X-et a zsebemből, és nem sikerült kinyitnia, amíg az Apple tisztázta, hogy az Arcazonosító a legmegfelelőbb 25-50 centiméterre arc, vagy körülbelül 10-20 hüvelyk. Ez sokkal közelebb van, mint amennyit általában a telefont tartok, amikor leveszem a zsebemből, hogy ellenőrizhessek valamit, ami azt jelenti, hogy aktívan el kellene gondolnom, hogy az iPhone X-et közelebb tartom az arcomhoz, mint bármely más telefon, amelyet valaha használtam. „Tartja rosszul” egy vicc, amíg nem, és biztosan tartja az iPhone X rossz.

BIZTOSAN TARTJA AZ IPHONE X-T ROSSZUL
De ez egy kis probléma, és azt hiszem könnyű megszokni. A másik probléma valójában sokkal érdekesebb: a Face ID-ről szóló korai kérdések szinte mindegyikre koncentrálódtak, hogyan működik a sötétben, de kiderül, hogy pontosan hátrafelé. Az Arc ID nagyszerűen működik a sötétben, mert az IR kivetítő alapvetően egy zseblámpa, és a zseblámpákat könnyedén látni a sötétben. De a fényes napsütésben, amely sok infravörös fényt, vagy rozoga florescent fényeket tartalmaz, amelyek beavatkoznak az infravörös kapcsolathoz, az arcazonosító pedig kissé ellentmondásosnak tűnik.

Sétáltam a NYC irodáján, fényes napfényben, és az arcazonosító határozottan olyan kérdéseket vetett fel, amelyek felismerték az arcomat, amíg mozogtam, amíg árnyékba mentem, vagy sokkal közelebb hoztam a telefont az arcomhoz, mint máskor. Én is elmentem az étterembe az utca túloldalán, ahol a fények széles skálája van, köztük egy csomó felső fénycsík, és az arcazonosító is jelentősen több következetlenséget mutatott.

Megkérdeztem az Apple-t, és frissítem a felülvizsgálatot a válaszokkal együtt részletesebb teszteredményekkel, de most azt mondanám, hogy az Face ID biztosan elég jól működik a Touch ID helyére, de nem olyan jól, hogy megnyerted nem fordul elő az alkalmanként újra megpróbálni.

A legutóbbi Apple termékek arra törekedtek, hogy az emberek alkalmazkodjanak hozzá, nem pedig az emberekhez való alkalmazkodás, és nehéz volt nem gondolni rá, ahogy a napfényben álltam, miközben egy ezer dolláros telefont simogattam az arcomhoz.