A Balaton és a Velencei-tó között elhelyezkedő Várpalota a bakonyi hegyek lábánál található, és központjában a hosszú múltú, sok ostromot megélt Thury-vár áll, amelynek kapui között a legenda szerint még Mátyás király is járt.

Az első írásos emlék a várról 1397-ből származik, és mindig is meghatározó szerepe volt az ország védelmében. A vár vezetését 1558-ban vette át az azóta névadó Thury György, a híres vitéz és az első királyi kapitány.

Bár a törökök többször is megpróbálták megszerezni a várat, még olyankor is, amikor mindössze 30 védő állt az épület falai között, sikerült sokáig ellenállniuk. Végül 1593-ban a település, és vele együtt a vár is oszmán kézre került, majd az elkövetkező évszázadok során többször cserélt gazdát.

A 18. században a Zichy család barokk kastéllyá alakíttatta át a régi erődítményt. Bár a kastély pompája rövid életű volt, a 20. század közepére már teljes romhalmazzá vált.

A 2015-ös felújítás óta a vár életét számos izgalmas kiállítás és program színesíti, amelyek minden korosztálynak és érdeklődési körnek megfelelően kínálnak tartalmat. A vár történetét bemutató kiállítás mellett betekinthetünk a reneszánsz festőműhely titkaiba, megtekinthetjük a vasaló- és fegyverkiállítást, sőt akár egy kihívásokkal teli próbatétel is része lehet a programnak.

A kiállításokhoz különböző tárlatvezetések tartoznak, és lehetőség nyílik az íjászat kipróbálására, valamint a szabadulószoba felfedezésére is.